IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
20:40 | 2 юли 2015
Обновен: 18:30 | 27 март 2024

Мъж от Сребърна стана донор на четирима души

Мозъчен кръвоизлив внезапно прекъсва живота на 52-годишия пациент

По материала работи: Борис Проданов
Мъж от Сребърна стана донор на четирима души

52-годишен мъж от силистренското село Сребърна стана донор на четирима души. Мъжът е изпаднал в мозъчна смърт, а близките му са решили да дарят органите му. Това е първата донорска ситуация в областната болница в Силистра. Мозъчен кръвоизлив внезапно прекъсва живота на 52-годишия донор. След разговор с лекарите, съпругата и синът му вземат решение да дарят органите му, разказва директорът на болницата д-р Даниела Костадинова.


“Разговорът беше много емоционален и за тях и за мен, но те постъпиха невероятно благородно, защото по този начин смятат, че той ще продължи да живее чрез своите органи, когато ги дари на други хора", каза тя.

 

Силистренската болница все още не е акредитирана като донорска база, но има обучени екипи и изграден механизъм за действия при донорска ситуация. Лекарите са действали изключително професионално и така са дали шанс за живот на четирима тежко болни пациенти.

 

"И черният дроб, и двата бъбрека, и сърцето са трансплантирани на четирима души. Досега колегите също са работили в тази посока, но за първи път се случва близките също да дадат своето съгласие. Мисля, че хората малко по малко успяват да си променят мисленето в тази посока“, добави д-р Костадинова.


БНР

Коментари

Новини Варна