IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:55 | 4 юли 2015
Обновен: 01:20 | 25 март 2024

Роми от Гърмен отказват етаж от къща, работа и градина

Водач на протеста в Гърмен дава цял етаж на роми, те отказват категорично

По материала работи: manager
Роми от Гърмен отказват етаж от къща, работа и градина

Протестиращ срещу ромските набези мъж е готов да даде цял етаж на семейство от гърменския квартал „Кремиковци", което остана без покрив. Иван Байрактаров вече стяга три стаи в бащината си къща, за да приюти в тях Виктор и Славка Огнянови. Те няма да плащат никакъв наем. Двамата съпрузи са на улицата, след като на 29 юни багер срути незаконната им колиба в гетото. „Познавам Виктор много добре. Той е трудолюбив и скромен. Няма криминални прояви и не краде. В момента е в гората за гъби, ще чакам да се прибере, за да разговарям лично с него", призна Байрактаров.
Той е категоричен, че ако семейството приеме поканата, по-късно ще се опита да им намери работа, както и ще окаже съдействие да си купят общински терен, върху който да си построят свое жилище. По думите му и други жители на село Гърмен са изразили готовност да приютят останалите без дом роми, на които бяха съборени незаконните постройки. Виктор и Славка Огнянови обаче, категорично отказват да приемат подадената ръка. Те са се настанили на верандата на свои роднини и твърдят, че не им трябва безплатното жилище, а "друга помощ"
Междувременно полицията не позволи блокада на кметството в Гърмен. Вчера рано сутринта 20 униформени служители преградиха входа на общината и по този начин осуетиха намерението на протестиращите да попречат на чиновниците да стигнат до работните си места. Протестиращите получиха папка с информация по деветте точки, по които поискаха отговор преди време, когато започна недоволството. Хората от Гърмен искат информация за процедурите по строителството в квартал „Кремиковци", за търговете, цените на земята, адресните регистрации и незаконно пребиваващите в квартала.

 

Коментари

Новини Варна