IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
21:39 | 7 юли 2015
Обновен: 07:52 | 19 април 2024

13 млн. жени в ЕС жертви на физическо насилие

Няма резултати, въпреки усилията ни, оплака се Цачева

По материала работи: Юлиян Атанасов
13 млн. жени в ЕС жертви на физическо насилие

Според председателя на парламента Цецка Цачева, въпреки общите усилия за противодействие на насилието, все още не можем да се похвалим със значими резултати, пише dnes.bg.
По време на кръгла маса на тема "Ние даваме своя глас срещу насилието" тя посочи, че разполага, както се изрази, със стряскаща статистика.
Около 13 милиона жени в Европейския съюз, което е 7% от всички жени в общността, на възраст между 18 и 74 години са били подложени на физическо насилие. 3,7 милиона жени са били претърпели сексуално насилие само в периода на извършване на проучването.
Според председателя на парламента в България, въпреки членството й в Европейския съюз и в Съвета на Европа, проблемът съществува.
Фактът, че днес дискутираме по тази тема, означава, че няма търпимост, че не гледаме в страни от проблема, а търсим възможност за по-ефективно противодействие, коментира Цачева.
"Нека си го кажем открито - част от този проблем се крие в несподелянето от жени, претърпели насилие, за това, което се случва в дома им", добави тя, цитирана от БТА.
Цачева изрази убеденост, че е изключително важна ролята на неправителствените организации. Тя приветства приемането от форума на декларация в подкрепа на инициативата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел и нейни колеги в Европейския парламент за обявяване 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени.
В срещата участваха представители на полицията, прокуратурата, социални работници и педагогически съветници от училища и детски градини. Те изразиха позиция за необходимостта да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие

 

Коментари

Новини Варна