IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
15:16 | 8 юли 2015
Обновен: 13:48 | 24 февруари 2024

Непрекъснато нарастват разходите за лекарства, отчетоха от НЗОК

Здравният фонд поиска повече контролни функции

По материала работи: manager
 Непрекъснато нарастват разходите за лекарства, отчетоха от НЗОК

Необходимост от разширяване на контролните функции на Здравната каса, както и от насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ, отчита анализ на Касата през 2014 г.
Изводите са направени в годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за миналата година, одобрен от кабинета, съобщават от пресслужбата на МС, цитирани от investor.bg .
Направеният анализ на разходите за лекарствени средства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за 2014 г. показва тенденция на непрекъснато нарастване.
Продължава и очерталата се през годините тенденция към увеличаване на относителния дял на обръщащите се към системата здравноосигурени с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи предимно напълно или във висок процент заплащани лекарствени средства.
Два анализа – на Европейската комисия (ЕК) и на Световната банка (СБ), дадоха лоша оценка за състоянието на българското здравеопазване. Основните критики и в двата доклада, представени вчера, отчетоха непрекъснато увеличаващите се разходи за здраве без постигане на реални задоволителни резултати, изключително висок процент на доплащане за здраве от страна на пациента, неефективното финансиране на лекарственото лечение, липса на преход от болнична към извънболнична помощ, липса на контрол при разходването на наличните ресурси.

 

Коментари

Новини Варна