IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
19:17 | 10 юли 2015
Обновен: 20:30 | 21 април 2024

Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина

Всяко от тези школа се счита за продължител на свещеното дело на равноапостолните св. Кирил и Методий

По материала работи: Борис Проданов
Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина

Представители на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) се срещнаха днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и получиха първосветителското му благословение за тяхното родолюбиво дело.


Г-жа Боянка Иванова - член на УС на АБУЧ и директор на българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, д-р. Адриана Любенова - член на УС на АБУЧ, Меглена Любенова - зам. директор на у-ще "Св. Климент Охридски" във Вашингтон, САЩ и Велислава Дърева - почетен член на АБУЧ, които са сред основателите на Асоциацията, създадена преди 8 г., бяха приети днес от Негово Светейшество в Патриаршеския му дом.


По време на срещата, в която взеха участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, нач. отдел „Връзки с обществеността” Александра Карамихалева и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бяха обсъдени досегашните резултати и бъдещото развитие на българските училища зад граница, и перспективите за сътрудничество между Асоциацията и БПЦ в усилията им да съхранят завещаните от предците ни вяра и традиции, съобщиха от Светия синод.


Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) има за цел да пази националната идентичност и да обединява българите живеещи зад граница, които са се самоорганизирали и са създали български училища на всички континенти. Всяко от тези училища се счита за продължител на свещеното дело на равноапостолните св. Кирил и Методий, първоучители на българския род и съпокровители на Европа, и има за цел да запознават децата с българския език, история, география и култура. Макар Асоциацията да съществува едва от няколко години, то историята на българските училища в чужбина е стародавна и те от самото си създаване са имали подкрепата на Българската православна църква.


В края на този месец в Троянската св. обител ще се проведе семинар, по време на който преподавателите в българските училища в чужбина ще се запознаят с православната вяра, за да могат да преподават правилно, съгласно православното учение и традиции темите свързани с Църквата залегнали в програмата на общообразователните училища. В семинара ще участват учители от Централна и Западна Европа и Америка.


По време на срещата гостите отправиха молба към Светейшия патриарх Неофит за организиране на повече подобни обучения по Религия за учителите в българските училища в чужбина; свещенослужителите на БПЦ зад граница да бъдат още по-активни в организирането на курсове по Вероучение за деца и възрастни; както и за благословение от Светия Синод чудотворни икони от България да посетят различни страни в Европа и Америка, което силно ще допринесе за укрепване на вярата и патриотизма на нашите сънародници живеещи зад пределите на страната ни.

Коментари

Новини Варна