IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
20:19 | 10 юли 2015
Обновен: 20:32 | 21 април 2024

Пред МВР протестираха срещу полицейското насилие

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обеща наказания

По материала работи: Борис Проданов
Пред МВР протестираха срещу полицейското насилие

Няколко десетки граждани се събраха на протест тази вечер в центъра на София под мотото "Качество, а не количество в МВР", предаде репортер на БГНЕС.


Пред централния вход на МВР протестиращите искаха незабавни реформи и апелираха към вътрешния министър да изпълни техните искания, в противен случай – ще поискат оставката на Бъчварова. Протестиращите настояват за периодично тестване с детектор на лъжата за униформените. Те раздаваха брошури, които разясняват как протича един обиск и кога полицаите имат право на такъв.


Безхаберието е голям проблем, има голям непрофесионализъм в редиците на МВР, каза Манол Гришев, който излиза на подобен протест за втори път. Миналия път протестирахме срещу насилието, но тогава ставаше дума за "безконтролното упражняване на насилие от страна на органите на реда, които не са никакви органи на реда на практика, а са органи за репресия и най-често пострадалите са най-нормални хора". "В момента исканията ни са разширени и са и против корупцията в МВР", каза Манол. Той смята, че пътят за решаване на проблема е двупосочен - и от върховете надолу и обратно.


Деница Аврамова пък каза, че протестира и за морал. "Протестирам за това, че тази институция не се е променяла от 89-та насам - чрез методите, чрез насилие, чрез терор все още си стоят, което не го намирам за нормално. Що за общество сме, при положение че хората, на които трябва да разчитаме – ние се страхуваме от тях", каза тя.


Протестът е за промяна в МВР, каза от своя страна Георги Мишев. "За да сме сигурни, че няма да има повече жертви на полицейско насилие и да сме сигурни, че МВР ще се превърне в една работеща институция, която си заслужава парите", мотивира той присъствието си пред министерството.
Хората искат качество, а не количество в МВР, повтори и Георги. Той е бил вдъхновен от абсурдните, според него на синдикатите, които заявили, че не се нуждаем от промяна в МВР и нямаме правото да изискваме от полицаите да се пенсионират по-късно или да им се откажат някои от социалните придобивки, защото не си вършат работата.

 

Георги Мишев смята, че в МВР трябва основна промяна и то от най-високите нива надолу. "Трябва промяна, която да ни направи способни да контролираме дейността на МВР", заяви Георги Мишев и посочи, че това е едното от предложенията, които имат - всички служители на МВР да преминават периодични, записани с технически средства и публично достъпни проверки за корупция и търговия с влияние, посредством детектор на лъжата.


В декларация, която днес хората разпространяваха, са отправени общо 8 искания. Сред тях освен това за детектора на лъжата са и тези: Да се премахне правото на ранно пенсиониране на служителите на МВР без особени, количествено измерими, заслуги, към задачите на ведомството; Да се ускори създаването на електронно правителство и прилагането му за намаляване на злоупотребите с полицейски правомощия; Да се промени критерия за изчисляване разкриваемостта на престъпления от "открит заподозрян" към "осъден с влязла в сила присъда заподозрян";

 

Да бъде регламентирана ясно отговорността на служителите на МВР при употреба на сила срещу протестиращи, а именно чрез средства за лесното им идентифициране, например баджове с номера; Да се приведат в съответствие униформите на служителите на МВР, така че катарамите на коланите им и други аксесоари, вкл. личното им оръжие, да не нарушават разпоредбите на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен от 2000 г.; Да бъдат изслушани публично от комисия в НС всички ръководители на дирекции в МВР, имали отношение към използването на СРС-та срещу протестиращи.

Коментари

Новини Варна