IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Общество
19:40 | 17 юли 2015
Обновен: 11:46 | 13 юни 2024

Повече застрашени видове в новата "Червена книга"

Над 200 учени са се включили в подготовката на изданието

По материала работи: Борис Проданов
Повече застрашени видове в новата "Червена книга"

Увеличават се видовете растения и животни, които са застрашени от изчезване и са включени в новата Червена книга за застрашени видове у нас.


Новото издание на „Червената книга” включва 808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания, предаде БГНЕС. Книгата е съставена от над 200 учени в период от 15 години и излиза в три тома.


Първият том е посветен на растенията, вторият - на животните, а третият - на местообитанията. „Червената книга” има и електронно издание, в което са представени мултимедийни приложения, фотогалерия и карти.


При представянето на книгата екоминистърът Ивелина Василева подчерта ценността на книгата за работата на учените и експертите от МОСВ, както и за българите като цяло.


Тя припомни уникалното биологично разнообразие на България и отбеляза, че мрежата ни от резервати ни нарежда след Финландия и Норвегия. Василева допълни, че за периода 2007-2013 г. бюджетът на ОП „Околна среда в приоритетната ос за биоразнообразието” е възлизал на 202 милиона лева.


В сектора се изпълняват 79 проекта, а 19 от тях успешно са приключили. За 2014-2020 г. са заложени 198 милиона лева, които ще бъдат на разположение за дейности, свързани с опазване на биоразнообразието.
България е между първите страни в Европа, публикували своя национална Червена книга. През 1984-85 година БАН прави първото издание в два тома – „Растения” и „Животни". Новата Червена книга е издадена с финансовата подкрепа на МОСВ.


Увеличават се видовете растения, които са застрашени от изчезване и са включени в новата Червена книга за застрашени видове у нас - от включените 808 вида растения, критично застрашени са 236.


За да се намали рискът от изчезване е необходимо да се опазват местообитанията, коментира доцент Анна Ганева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.


"Болната за всички тема "Дюни" и Черноморско крайбрежие - там има много видове, които са тясно привързани към тези крайморски пясъчни местообитания. Там е водната лилия, други интересни растения, по-популярни и познати на хората. Това е един много тъжен пример за това какво се случва в такива територии, когато човекът се намеси грубо. Установено е, че са изчезнали 30 вида животни", допълни академик Васил Големански.


Картирането на морските зони "Натура" - това е част от задачата по оперативната програма. Други задачи, свързани с анализа на състоянието и разработването на плановете за управление, също изискват участието на експертите на научните среди, защото само меродавният анализ може да даде информация както за статуса към момента, така и за конкретните дейности, които биха могли да допринесат за подобряването на природозащитното състояние.

Коментари

Новини Варна