IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:46 | 25 май 2014
Обновен: 19:09 | 20 април 2024

Около 135 са вторичните трусове след вчерашното земетресение

Около 135 са вторичните трусове след вчерашното земетресение

По материала работи: Златина Добрева
Нов трус разлюля Хасково и Кърджали! Този път откъм Турция!


Около 135 са регистрираните вторични трусове до момента след вчерашното силно земетресение в Егейско море. Около 20 от тях са били с магнитуд около 4 степен или малко над 4 степен, останалите са от 2,8 до над 3 степен. В България тези трусове не са усетени, съобщава Агенция "Фокус". По думите на Ирена Александрова, оперативен дежурен в Националния институт по геофизика, геодезия и география, земетресенията са затихващи и с по-ниски магнитуди. Вторичните трусове не са спирали, те са през 2 часа, през 10 минути. Според нея постоянно се регистрират вторични трусове и дълго време те ще продължават, тъй като енергията, освободена при основния шок, е огромно количество.
Автошоковата серия може да продължи до година и над година, но важното е, че трусовете са с намаляващи функции, т.е. с ниски магнитуди, отбелязва Александрова.
„Възможно е да се случи и земетресение с по-висок магнитуд и да бъде усетено в югоизточните части на България, но не се очаква да бъде магнитуд от порядъка на основния трус вчера”, заяви още Ирена Александрова от Института по геофизика, геодезия и география.

Коментари

Новини Варна