IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:43 | 1 май 2014
Обновен: 08:59 | 20 април 2024

Честваме 138 години от избухването на Априлското въстание

Честваме 138 години от избухването на Априлското въстание

По материала работи: Златина Добрева
Честваме 138 години от избухването на Априлското въстание

То избухва на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица

Днес отбелязваме 138-годишнината от Априлската епопея. Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица. Трескавата подготовка за въстанието правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти, но сигурна информация за начинанието те получили едва след Оборище от участник в събранието – Ненко Терзийски от Балдово, чието име на предател е изтрито от паметника в местността. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт.
Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото Кърваво писмо. То е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за два часа. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 хил. мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.
Макар да е потушено с много кръв и зверства, то предизвиква за първи път светът да обърне внимание на България.
В Панагюрище днес честванията започнаха с литийно шествие от Историческия музей до площад „20-ти април“. След тържествения ритуал по издигане на националното знаме в църквата „Света Богородица“ бе отслужена панихида в памет на загиналите в Априлската епопея.
Десетки граждани се включиха в поклонението пред „Вечния огън“ и положиха цветя пред мемориала.
По-късно днес от 17 ч. на мемориалния комплекс „Априлци“ ще бъде представен спектакъл възстановка „Мъжество и саможертва“ с участието на дружество „Традиция“, женско дружество „Райна Княгиня“, доброволци, младежи и самодейци от Панагюрище.
Кулминацията на честванията е националният митинг-заря от 20,30 ч. на пл. "20 април". Тържественото слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.
В Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция също има тържества и възстановки на събитията от преди 138 години. В Копривщица за първи път тази година е учреден народен копривщенски събор „Единение-1876“, който си поставя за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града. Целта на учредителите е да намерят единението на историята и настоящето, на героите на града и сегашните жители, на традиция и новаторство. Съборът ще се състои на 1 май в дома-музей „Тодор Каблешков“.
Вечерта на историческия площад „20 април“ в чест на героичното Априлско въстание ще се проведе заря. А на 2 май по традиция отново на същия площад ще има възстановка на знаменателни епизоди от въстанието.
В Клисура честванията започват още от 30 април с художествени изложби на икони, живопис и скулптори. Днес бе направена възстановка на събитията от избухването на Априлското въстание в града. „Мама му стара, топчето пукна, Турция ке падне“, провъзгласи Боримечката и пукотевица взриви площада, на който се беше събрало хилядно множество от местни жители. Сред гостите бе и вицепрезидентът Маргарита Попова.
В музея на Клисура е запазена камбана, с която през 1876 г. е обявено Априлското въстание в града.
След като въстанието е зверски потушено, а градът – опожарен, турците пренасят камбаната в Карлово като трофей, но по-късно тя е върната в града. Тук е и книгата със спомените на оцелелия въстаник Христо Попов, на базата на която Иван Вазов написва „Под игото“.

Коментари

Новини Варна