IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:37 | 17 април 2014
Обновен: 08:03 | 19 април 2024

15,5 млн. лeвa спестени от зимно почистване на пътищата

15,5 млн. лeвa спестени от зимно почистване на пътищата

По материала работи: Златина Добрева
15,5 млн. лeвa спестени от зимно почистване на пътищата

Над 15 млн. лева са спестени от зимно почистване на републиканската пътна мрежа при предвидени 60 млн. лв., обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. От ноември до края на март зимното почистване е струвало 44,5 млн. лв. Меката зима е позволила снегопочистването да бъде преустановено на 1 март, което е довело до значително спестяване на средства.
За Агенция „Пътна инфраструктура“ това било „най-евтината зима“ от 2010 г. насам.
Днес стана ясно и че през следващите месеци почти 32 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряването на състоянието на пътната мрежа в страната. Половината от тези средства ще дойдат от спестяванията от зимното поддържане, а останалите са от бюджета на пътната агенция. Терзиева заяви, че с тази сума трябва да се  ремонтират 240 км пътища - участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние.
„Това са доста компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа и поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласната и третокласна пътна мрежа", заяви Терзиева.
На някои места ремонтните дейности вече са започнали, подчерта регионалният министър, а на други тепърва предстоят до края на месеца. В края на лятото и ноември ще бъдат пуснати четвъртият лот на АМ „Струма“ и първият лот на АМ „Марица“. Продължава и строителството на АМ „Хемус“. Приоритетно през следващите месеци ще се работи по магистралите и първокласните пътища към Черноморието.
„През следващите седмици ще започне и ремонтът на четири кръстовища по направлението Слънчев бряг – Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръстовищата,” заяви още Терзиева.
Тази година се очаква да стартира и рехабилитацията на общо 1500 км републиканска пътна мрежа, от които 150 км се съфинансират с европейски средства, а 500 км - по Програма „Транзитни пътища пет“. В края на лятото ще тръгнат и ремонтите на 50 км от старите участъци на магистрала „Тракия“. Със средства от публичната инвестиционна програма тази година ще бъдат ремонтирани 270 км пътища втори и трети клас.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна