IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
07:36 | 15 април 2014
Обновен: 08:03 | 19 април 2024

Как да проверим в ЦИК дали партии са използвали данните ни?

Как да проверим в ЦИК дали партии са използвали данните ни?

По материала работи: Златина Добрева
Как да проверим в ЦИК дали партии са използвали данните ни?

Всеки, който желае, може да провери дали името му е включено в подписките за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за евроизборите в края на май.
Вече е достъпна страницата в интернет сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която гражданите могат да въведат единния си граждански номер (ЕГН) и да разберат дали са включени в списъка на подкрепилите някоя партия или коалиция. Проверката можете да направите тук: https://www.cik.bg/reg_podpiski.
Различни проверки вече показаха, че граждани са се „подписали“ без тяхно знание и са подкрепили една или друга политическа партия.
Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни, определи случая като интересен и шокиращ. Тя обяви, че все още не са постъпили жалби в комисията, но вероятно това ще се случи и органът ще се самосезира. Шопова обяви, че ще се изисква информация от съответната партия, коалиция или инициативен комитет дали жалбоподателят наистина е включен в конкретния списък. Тя не изключи и възможността да става въпрос за софтуерна грешка.
Припомняме, че срокът за подаване на документи за регистрация на партии и коалиции изтече на 11 април. Те трябваше да внесат по 2500 подписа. След проверката в ГРАО ЦИК заличи регистрацията на три от общо 18-те партии, подали документи, заради недостатъчен брой валидни подписи.

Коментари

Новини Варна