IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
05:36 | 9 април 2014
Обновен: 02:09 | 25 април 2024

Американският миноносец пристига в Черно море утре

Американският миноносец пристига в Черно море утре

По материала работи: Златина Добрева
Американският миноносец пристига в Черно море утре

Корабът "Доналд Кук" от американските ВМС по график трябва да влезе в Черно море не по-късно от четвъртък, 10 април, в рамките на най-новите усилия на САЩ да демонстрират подкрепа за източноевропейските съюзници, разтревожени от засиленото руско военно присъствие по границата с Украйна, съобщи на сайта си Cи Ен Ен.
Придвижването на ескадрения миноносец, въоръжен с управляеми ракети, е било потвърдено за телевизията от двама американски военни представители, които не пожелали да бъдат назовани, понеже няма официално съобщение от Пентагона, пишат БТА и dnes.bg.
Влизането на американския военен кораб в Черно море предшества срещата на 15 април на висши политически представители от НАТО, които ще обсъдят и евентуално одобрят серия препоръки за допълнителни военни мерки, включително съкращаване на "времето за отговор" от силите на НАТО в случай на криза. Други опции на масата са нови военни учения със страните членки, включително САЩ, и евентуално предоставяне на военни съветници на Украйна.
РИА Новости, която цитира информацията на Си Ен Ен, добавя предишно съобщение на говорителя на Белия дом Джош Ърнест, че САЩ са удължили срока на пребиваването в Черно море на ескадрения миноносец "Тръкстън" и планират да изпратят там допълнителни ресурси.
"Доналд Кук", който е базиран в Испания, принадлежи към класа ескадрени миноносци (разрушители) "Арли Бърк". Въоръжен е с противоракетна система "Иджис" и крилати ракети "Томахок", отбелязва руската агенция.

Коментари

Новини Варна