IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:37 | 8 април 2014
Обновен: 13:26 | 24 март 2024

Кметове отказвали проверка за достъп до секретна информация

Кметове отказвали проверка за достъп до секретна информация

По материала работи: Златина Добрева
Кметове отказвали проверка за достъп до секретна информация

Отказвайки да се подложат на проверка, кметове получавали нерегламентирано класифицирана информация, става ясно от доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/.
Градоначалниците не били съгласни да бъдат проучвани и да попълнят въпросници, за да получат допуск, затова делегирали права на служители по класифицирана информация, а след това подписвали документи.
Председателят на комисията Борис Димитров каза, че това били маловажни случаи, предаде БТА.
При този казус обаче законът предвижда глоба за нарушителите. Кметовете не можело да бъдат отстранявани от постовете си, защото са пряко избрани. Те не обяснявали защо отказват да се подложат на проверка, макар работата им да изисква достъп до секретни документи.
През 2013-а Районният съд в Свищов става причина да бъде уведомен премиерът заради нарушаване на закона. В съда съхранявали строго секретен документ, който нямали право да държат. След проверка обаче се оказало, че класификацията била погрешно завишена.
В други 26 случая е имало нерегламентиран достъп до секретна информация, а в 30 - до поверителна, сочи докладът на ДКСИ.
Сред нарушенията, отчетени от ДКСИ, има случаи, при които хора с изтекъл или отнет достъп все пак са имали възможност да се запознаят с конкретни секретни документи.
Най-често достъп до класифицирана информация е бил отнеман, след като срещу конкретно лице е започнало разследване.
44 души са обжалвали отнетия им достъп през миналата година, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна