IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
06:17 | 8 април 2014
Обновен: 19:29 | 9 май 2024

Oтбелязваме Световния ден на ромите

Oтбелязваме Световния ден на ромите

По материала работи: Златина Добрева
Oтбелязваме Световния ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите. Той се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са  химнът на ромите "Джелем, джелем" и флагът. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле.
Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

Коментари

Новини Варна