IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:11 | 4 април 2014
Обновен: 21:58 | 3 май 2024

Протест пред МВР заради посегателствата над журналисти

Протест пред МВР заради посегателствата над журналисти

По материала работи: Златина Добрева
Протест пред МВР заради посегателствата над журналисти

Десетки журналисти и граждани се събраха в 9.30 ч. пред МВР на протест срещу посегателствата над журналисти и натиска върху свободата на словото.
"Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!", гласи името на група в социалната мрежа Facebook, която призовава общество за солидарност с водещата Генка Шикерова.
За втори път неин автомобил беше запален преди два дни.
"Трогната съм от човешкото отношение и съм тук, чудих се дали да дойда, защото не обичам да бъда център на вниманието, но позицията ми е принципна. Аз съм против всякакъв вид репресии, независимо дали са над обикновени граждани или журналисти", заяви Шикерова, цитирана от БГНЕС.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отказа да разговаря с протестиращите пред министерството и в парламента даде изявление за разследването на покушенията над журналисти.
Преди това пресаташето на МВР Тодор Пройчев ги покани да излъчат няколко представители, които министърът да приеме в кабинета си.
Йовчев каза, че не е слязъл при протестиращите журналисти, защото "не било подходящо".
"На улицата пред 50 души, които крещят и викат, не може да стане разговор нито може да се чуят тези, нито мога да обясня какво е направено и какво се прави", каза той.
По думите му се прави всичко възможно, за да се установят виновните за палежа на колата на Генка Шикерова.
Събират се свидетелски показания и записи от видеокамерите в района. Засега заподозрени няма, мотивите също не са ясни, но палежът е умишлен.
"Свободата на словото е фундаментална ценност на всяко едно демократично общество и трябва да полагаме всички усилия, за да го браним", обясни министърът.
Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е извикал на съвещание всички работили по делата за палежите на автомобилите на журналистите Сашо Диков и Генка Шикерова. Той критикува МВР и прокуратурата, че се явяват само регистратори на подобен тип престъпления, съобщава dir.bg.
Днес Йовчев отказа да отговори на критиките и добави, че ги възприема по начин, че трябва да се повишава ефективността в разследването.
Междувременно пловдивските журналисти излязоха с декларация в подкрепа на Шикерова.
Документът бе връчен на директора на пловдивската полиция Пламен Узунов, който обеща да възобнови разследванията за нападения над пловдивски журналисти.

Коментари

Новини Варна