IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
08:35 | 22 март 2014
Обновен: 19:46 | 30 април 2024

Светлозар Лазаров: Има смъртен случай, има допуснати грешки

Светлозар Лазаров: Има смъртен случай, има допуснати грешки

По материала работи: Златина Добрева
Светлозар Лазаров: Има смъртен случай, има допуснати грешки

До 3 април ще има резултати от проверката на акцията в Лясковец, при която психично болният Петко Петков уби спецполицай и рани други трима. Това заяви в тв ефира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Той призова да се изчака края на разследването, преди да се търси вина. За пореден път главният секретар на МВР обяви, че е готов да подаде оставка, ако се докаже, че има персонална вина за случая.
Има смъртен случай, има допуснати грешки. Оттук нататък трябва пълен детайлен анализ на конкретната операция от гледна точка нейното планиране, нейното провеждане и момента на възникване на престрелката, заяви Лазаров, цитиран от dnes.bg.
По думите му  освен проверка на конкретния инцидент в Лясковец, трябва да се направи задълбочен анализ на структурата и дейността на СОБТ. Съставът на баретите беше почти двойно намален през годините, заяви Лазаров. Освен това повечето кадри, обучени в НАТО и във френските и немски служби, отдавна не са в България.
Българските барети имат нужда от обучение, както и от въвеждане на интегрирана система за противодействие на тероризма. За да стане един служител готов боец, да участва в реални бойни действия, 4-5 години са необходими за неговото индивидуално развитие, каза главният секретар на МВР.
Отделът за обезвреждане на бомби и взривни устройства също трябва да мине към СОБТ, категоричен е главният секретар на МВР.
Разработваме един модел, който сме го взели изцяло от френските ни партньори - групите за проникване са едно звено, групите, които обезвреждат бомбите, са в друго звено, но те са заедно в една интегрирана система. Имаме дефицит на кучета, имаме дефицит на оборудване, имаме дефицит на много други неща, които трябва да се закупят, за да имаме една ефективна боеспособна структура, която да отговаря на НАТО-вските стандарти“, каза още Лазаров.
Той припомни близките си отношения с Емил Шарков и каза, че в скоро време предстои да бъде организирана кампания за подкрепа на семейството на загиналия.

Коментари

Новини Варна