IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:17 | 18 март 2014
Обновен: 12:22 | 23 април 2024

Проверяват всички разрешителни за оръжие

Проверяват всички разрешителни за оръжие

По материала работи: Златина Добрева
Проверяват всички разрешителни за оръжие

По разпореждане от днес на главния прокурор Сотир Цацаров отдел "Надзор на законност“ към Върховна административна прокуратура (ВАП) започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, съобщиха от прокуратурата.
В хода на проверката ще бъде изискана информация от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това (лов, самоохрана и т.н.)
Ще се проверят и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна.
На главния прокурор ще бъде представен пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия (вкл. късо и дълго), броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.
Проверката ще завърши на 25 април 2014 г. и резултатите от нея ще бъдат представени с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия.
Прокуратурата е започнала и проверка за неизпълнение на служебни задължения срещу служителите от състава на Областната дирекция на МВР – Велико Търново и Районно управление – Горна Оряховица за бездействия и закононарушения.
Проверяват се издаването на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Петков (ловен автомат, ловна пушка и две ловни карабини) и действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните.
В петък при спецоперация на баретите в Лясковец при обезвреждане на психично болния Петков беше убит един полицай, а други трима бяха ранени. Мъжът се беше барикадирал в дома си и се оказа, че има арсенал от оръжие. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви в Народното събрание, че Савов е притежавал законно оръжие – две карабини и две ловни пушки. За ловните пушки е имал разрешително, но то било изтекло през 2012 г. dnes.bg

Коментари

Новини Варна