IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:51 | 5 февруари 2014
Обновен: 13:03 | 25 април 2024

Нашествие от плъхове в столицата

Нашествие от плъхове в столицата

По материала работи: Златина Добрева
Нашествие от плъхове в столицата

Популацията на сив плъх на територията на столицата се е увеличила през последните 10 години заради многото благоприятни за тях условия, обясни главният експерт в РЗИ – София в отдел "Паразитология” Цезарина Илиева.
"Това са наличието на обилна храна, създаването на много места за убежище и не на последно място подценяването на проблема със заселване на гризач в нашето жилище, на работното място”, изброи тя пред "Фокус".
Много важен е подходът на гражданите към проблема, смята тя и обясни, че обикновено се изчаква числеността на вредителите да стане "видимо неприятна", за да започнат гражданите да се безпокоят. Едва тогава те се опитват да се справят сами или да търсят помощ, допълни Илиева.
Според нея друг недостатък е, когато хората потърсят специализираните фирми, те очакват, че след една обработка проблемът трябва да бъде решен веднага, след като е назрявал дълго време.
Собствениците на обекти, жилища, на администрации трябва да знаят, че превенцията е да не се допуска проникване на плъхове в сградите, обясни тя.
Препоръката на експерта за това е всички приземни етажи и мазета да бъдат затворени, недостъпни, осветени, за да не може в активния сезон от април до октомври да има свободен достъп на гризачи и други вредители.
„Когато се извършват ремонти дейности през пролетта, да бъдат затворени всички отвори, каналите и вентилациите да се затворят с решетки, защото това са пътищата за миграции на гризачите“, призова Илиева, цитирана от dnes.bg.
"Изтребителните мероприятия се прилагат, когато в жилището и обекта се открият видими следи от вредителите.
За това препоръчвам на гражданите веднага да реагират и да започнат обработки, защото тези вредители увеличават броя си много бързо и оставени в подходящи условия с наличие на храна и убежище, те стават нашественици", каза още Цезарина Илиева.

Коментари

Новини Варна