IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:57 | 25 януари 2014
Обновен: 21:06 | 25 април 2024

Мечки, вълци и златни моми гонят злото в Перник

Мечки, вълци и златни моми гонят злото в Перник

По материала работи: Златина Добрева
Мечки, вълци и златни моми гонят злото в Перник

Над 6300 участници от 8 държави участват на ежегодния фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник.
Мечки, вълци, стари дяволи и златни моми са само част от реквизита на участниците, съобщава БГНЕС.
Участниците не само участват, за да прогонят злото, но и за да покажат най-доброто от народното творчество и обичаите с маски.
За да премерят сили с другите участници в пернишкия фестивал, са дошли и групи от бургаския квартал Долно Езерово, които освен, че са пропътували 600 километра, са донесли със себе си и над 600 чанове, а цветните им маски от пайети се отличават на фона на останалите.
Музиката и танците на участниците огласиха и препълниха пернишкия площад, за да се порадват на уникалното народно творчество и за да си пожелаят да бъдат живи и здрави през 2014 г.
5-годишният Петър Ивелинов и 4-годишният Иван Тонев са най-малките участници в „Сурва 2014". Те са част от групата на село Осетеново. От същата група е и най-възрастният участник - Георги Любенов - на 86 години.
Общият брой на децата под 14 години, които участват във фестивала е над 1200.
Интересен е фактът, че в костюмите на групата от Сопот има риза на 136 години, носена от малък сурвакар, и було на 152 година.
Групата от Ивайловград ще представи уникалното кукерско хоро, което се играе наляво.
Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Той започва като "зимен карнавал", преминава през фазите национален фестивал, фестивал с международно участие, международен фестивал.
Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 г. като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през настоящата година.
От 1995 г. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. градът е обявен от Федерацията за Европейска столица на маскарадните традиции.

Коментари

Новини Варна