IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
08:53 | 25 януари 2014
Обновен: 09:21 | 15 май 2024

Българските училища зад граница ще обучават кандидат-студенти

Българските училища зад граница ще обучават кандидат-студенти

По материала работи: Златина Добрева
Българските училища зад граница ще обучават кандидат-студенти

Българските неделни училища зад граница ще могат да извършват подготовка за кандидат-студенти за прием в български висши училища.
Това ще стане възможно с подготвените промени в постановлението на Министерски съвет за българските неделни училища в чужбина, предаде БГНЕС.
Неделните училища ще могат да обучават кандидат-студентите по български език и литература, история и география на България. Създава се и възможност за провеждане на дистанционно обучение.
Предвижда се в наредбата ясно да се разпише, че български неделни училища ще могат да се разкриват и към дипломатическите представителства на България зад граница и към българските православни църковни общини и към манастира "Св. Вмчк. Георги Зограф" в Атон. На практика това се случва и в момента.
През настоящата учебна година Министерството на образованието и науката финансира неделни училища към 7 български посолства зад граница. Става дума за посолствата в Брюксел (Белгия), Лондон (Великобритания), Кайро (Египет), Пекин (Китай), Кувейт (Кувейт), Рабат (Мароко) и Москва (Русия). Неделно училище към манастира "Св.Вмчк. Георги Зограф" в Атон също има, като за тази учебна година за неговата дейност са предвидени общо над 40 000 лв.

Коментари

Новини Варна