IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
14:50 | 8 януари 2014
Обновен: 09:57 | 24 март 2024

Бави се градежът на оградата на границата с Турция

Бави се градежът на оградата на границата с Турция

По материала работи: Златина Добрева
Бави се градежът на оградата на границата с Турция

Все още не е започнало строителството на оградата по границата ни с Турция. Съоръжението беше една от мерките за охрана на границата във връзка с бежанската вълна.
След редовното заседание на правителството вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че към момента са извършени всички процедури, които изискват вземане на разрешение и планиране. Министерството на отбраната ще се заеме с всички процедури, свързани с изграждането на съоръжението.
За 30-километровия участък са предвидени около 5 млн. лева. Йовчев уточни, че може да има корекция на тази сума, но не смята, че тя ще е драстична.
По думите му решението, къде да се разположи оградата, е резултат на експертна оценка на местността.
"Там е пресечена местност, изключително тежък терен за охрана и организация на патрулна дейност. По тази причина е взето решение там да се изгради временно съоръжение", обясни МВР шефът.
Йовчев допусна, че след време при промяна на ситуацията може да се реши, че то повече не е необходимо и да бъде премахнато.
Министърът потвърди, че се предвижда създаването на разузнавателен борд като спомагателно звено към Съвета по сигурност в проекта за нов Закон за националната сигурност.
Бордът няма да има разпоредителски функции, но в него ще може да се осъществи професионалната дискусия с цел подпомагане на премиера при вземане на решения, свързани с националната сигурност, и осъществяване на контрол до каква степен тези решения са изпълнени, поясни той, цитиран от dnes.bg.
Като друго техническо звено към Съвета по сигурност се предвижда ситуационен център по сигурността, който при възникнала криза от национално значение ще дава на премиера цялата информация и ще има връзка с всички необходими звена за овладяването й.

Коментари

Новини Варна