IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:08 | 6 януари 2014
Обновен: 12:16 | 23 април 2024

Патриархът освети бойните знамена

Патриархът освети бойните знамена

По материала работи: Златина Добрева
Патриархът освети бойните знамена

На празника Богоявление бяха осветени бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. Церемонията премина под тържествен камбанен звън на камбаните на столичните храмове. На водосвета присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, много граждани, народни представители, представители на институциите. Президентът Росен Плевнелиев прие почетния караул на площад „Свети Александър Невски” в столицата. Знамената бяха поръсени със светена вода и осветени от Патриарх Неофит. Осветени бяха бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.
Воините са важна част от народа, призвани да бранят живота, честта и вярата на своите сънародници. Това каза патриарх Неофит в словото си при благославянето на знамената на Българската армия пред Паметника на незнайния воин. "Преди началото на всяко дело ние, християните, изпросваме от Бога да благослови нашите трудове и да ги увенчае с успех. Така и днес ние измолваме от Всеподателя на всички блага Неговото благословение за запазване на мира в страната, за защита на нашето Отечество и благославяме, по стародавна традиция, бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Чинът за освещаването на знамената на Българската армия е част от древния християнски обичай с осветената на Богоявление вода да се поръсва за благословение целия богомолен народ за очистване от греховете и прогонване на вражеските сили. Воините са важна част от този народ, призвани да бранят живота, честта и вярата на своите сънародници. За да изпълняват достойно този свой дълг, те се нуждаят от особена сила и подкрепа от Бога – Господаря на небесното воинство, които Българската православна църква всекидневно изпросва за тях", каза патриарх Неофит в словото си.
Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов поставиха венци пред паметника на Незнайния войн. След водосвета на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, под звуците на военен марш, представители на Националната гвардейска част преминаха с бойните знамена по площада.
Церемонията премина при нормални мерки за сигурност. В центъра на София имаше полицейско присъствие, но не повече от обичайното за подобни мероприятия. Зад загражденията, по време на церемонията, се бяха събрали граждани, за да гледат ритуала.
Водосвет беше отслужен във всички гарнизони на Българската армия. В Бургас сливенският митрополит Йоаникий и бургаското духовенство осветиха бойните знамена на българската армия на площада пред общината. Присъстваха кметът на община Бургас Димитър Николов, зам.-кметове, Костантин Луков, председател на Областния съвет-Бургас, бургаски депутати от ГЕРБ и БСП, общински съветници, общественици и граждани. Водещ на тържествения ритуал бе бургаският актьор Валери Иличов. На пл. ”Атанас Сиреков” бяха построени бойните знамена и представителните блокове от ВМС-Бургас, сухопътни войски, сборен блок от военните формирования на ВМС от гарнизон Бургас и знамената на областния и общински съвети, на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ветерани от войните. Командващият военния ритуал от ВМС-Бургас предаде строя на началника на гарнизон Бургас и командир на ВМС-Бургас комодор Митко Петев. Във Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови военните части и техните бойни знамена на площада пред катедралния храм „Св. Успение на Пресвета Богородица” във Варна. В тържествения ритуал по освещаването на военните знамена участваха представителни части на Варненския гарнизон. Парадът беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов. Присъстваха десетки варненци и гости на града, представители на административната власт, на неправителствени организации и патриотични съюзи.

Коментари

Новини Варна