IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
08:20 | 31 май 2014
Обновен: 08:19 | 19 април 2024

20% увеличение на парите в Спешна помощ иска министерството

20% увеличение на парите в Спешна помощ иска министерството

По материала работи: Златина Добрева
Пациент почина в Девин, линейките били на адрес

В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от министерството на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата. Това каза пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушения, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод поредния фатален случай в столицата. Миналата седмица фотографката Елизабет Димитрова почина, защото линейката закъсня почти час. След проверката от МЗ съобщиха, че шефовете на столичната Спешна помощ ще бъдат сменени.
„Намерението на колегите да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, може да се определи единствено като криза. Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Георги Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно”, каза д-р Пенков.
„Работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична. Много е трудно, хората които я осъществяват, са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало”, сподели той.
Заместник-здравният министър сподели, че целият бюджет на министерството е 380 милиона лева, а преди е бил 700 милиона. „Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно”, допълни той.
„При случая с Елизабет Димитрова, линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лева за нова, а 140 000 – за ремонти. Тази година ще се инвестират около 22 милиона”, заяви д-р Пенков, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна