IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:56 | 2 юни 2014
Обновен: 07:45 | 15 април 2024

Смениха шефа на "Бърза помощ" в София

Смениха шефа на "Бърза помощ" в София

По материала работи: Златина Добрева
Смениха шефа на "Бърза помощ" в София

Oт утре изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ София-град ще бъде д-р Александър Златанов.
Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева след тричасова среща с протестиращи лекари и сестри от Центъра.
Протестите на медиците започнаха след уволнението на шефа на спешния център в София  д-р Георги Гелев след случай, при който заради закъсняла и необорудвана линейка 40-годишна жена почина на улицата. Последваха оставки на негови колеги и протести в цялата страна. Освен в София, лекари подадоха оставки и в Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен.
Д-р Златанов досега е бил директор на Регионална здравна инспекция София-област.
Министерството на здравеопазването (МЗ) ще разгледа цялата нормативна уредба, засягаща Спешната помощ, за да се види какви промени трябва да се направят, за да бъдат удовлетворени лекарите, заяви още министърът.
По време на срещата представителите на Спешната медицинска помощ представиха искането си да не бъде отстраняван д-р Гелев, увеличаване на заплатите, увеличаване на броя на екипите, както и да се регламентират спешните и неотложните състояния.
При 7000 щата в страната незаетите места са 400, от тях близо една четвърт са в спешната в София, каза Андреева. Тя добави, че за нея е необяснимо, че в София има толкова незаети места.
Поела съм ангажимент Министерство на здравеопазването да осигури допълнителни екипи от различни лечебни заведения, които да дават дежурства в центъра, като вероятно ще им бъде заплащано чрез хонорари, но все още се уточнява юридическата форма, каза Андреева.
Около 4, 5 екипа ще бъдат осигурени от ВМА, Пирогов, Св. Анна, Царица Йоанна-ИСУЛ. Наясно съм, че на колегите им е трудно да работят само с екипите, с които разполагат, подчерта Андреева.
По думите й предстои да се направи анализ, който конкретно да покаже колко точно линейки и екипи работят в центъра, с какво оборудване се работи и какви заплати получават. Освен това Андреева информира, че са внесени предложения за промени в Наказателния кодекс за увеличаване на глоби за фалшиви сигнали. Тя обясни, че такива сигнали са за несъществуващ адрес, например, а не, ако някой се обади, че не му стига въздух, а след това се почувства добре.

Коментари

Новини Варна