IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:15 | 6 юни 2014
Обновен: 08:20 | 19 април 2024

Забрана на ГМО у нас може и да няма

Забрана на ГМО у нас може и да няма

По материала работи: manager
Забрана на ГМО у нас може и да няма

Министрите на околната среда на страните членки от Европейския съюз ще гласуват реформи, свързани с оторизирането на нови генетично модифицирани (ГМ) растения. Това ще стане на 12 юни тази година, алармират в изявление от коалиция „За да остане природа в България". Според предложеният текст всяка страна ще има право да избира сама дали да разрешава култивирането на ГМ растения или не.

Природозащитниците се обявяват против това предложение, защото според тях то е изцяло недемократично. Първо, защото притиска страните да искат разрешение от генетично инженерните компании по отношение на забрана на ГМ култура. Второ, страните могат да поискат разрешение за забрана или по време на оторозирането или 2 години след това, посочват от организацията.

Според тях това означава, че при промяна на правителството в дадена страна в резултат на избори, няма да има възможност да се поиска забрана през този 2-годишен период. Ако едно про-ГМО правителство не използва възможността за забрана през 2-години след оторизирането, то следващото анти-ГМО правителство (избрано демократично), няма да бъде в състояние да има тази възможност. Всяко следващо про-ГМО правителство могат да обърнат възможността за избор по всяко време, алармират от коалиция „За да остане природа в България".

Защитавайки волята на българското общество, в чийто интерес е защита на правото на избор относно ГМО, както и решението на правителството за забрана на генетично модифицираната царевица МОN810 (Решение №56 от 3.02. 2011), от организацията настояват на 12 юни българското правителство да направи следните неща:

Да отхвърли правното основание на сегашното предложение, което поставя генетично-инженерните фирми над правителствата, чиято отговорност и легитимност е да защитава и регулира обществените интереси. Нито едно предложение не може да бъде приемливо ако притиска правителствата да искат разрешение от генетично инженерните фирми да ограничат култивиране на ГМ култури, най-малкото защото това е явен конфликт на интереси;

Да не подкрепи сегашното предложение за ренационализация при взимането на решение относно култивиране на ГМ растения, освен ако предложението не се промени радикално по начин, осигуряващ смислена правна защита за страните, желаещи забрана на ГМО на техните територии, включително и според международните търговски споразумения.

„В официалното становище на 03.06.2014 министър Греков потвърди решението за забрана на ГМ хибрида MON810 от 2011 година. Надяваме се, че правителството ще разбере клопката на предложението за промяна на директива 2001/18 и ще гласува против него. Все още остава открит въпроса и с недостатъчната информация относно тестовете за откриване на евентуално нелегално култивиране на ГМ растения в страната", каза Светла Николова от Сдружение „Агролинк" и представител на Коалицията „За да остане природа".

Коментари

Новини Варна