IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
06:54 | 21 юни 2014
Обновен: 16:21 | 23 април 2024

Свръхзастрояването и пренебрегването на климата - проблеми за България

Свръхзастрояването и пренебрегването на климата - проблеми за България

По материала работи: Златина Добрева
Свръхзастрояването и пренебрегването на климата - проблеми за България

„И днес ще продължат да се повишават нивата на реките в Черноморския водосбор и в планинските райони. За Дунавските реки ще продължат да се повишават нивата в долните им течения, защото се оттичат вълните, които са в средните и високи течения".
Това заяви за novatv Асен Дичев - директор на дирекция „Управление на водите". Той обаче нарече „чиста спекулация" информацията, че се очаква нова висока вълна по река Дунав.
„Прогнозата, която аз съм пуснал, сутринта, за следващите 8 дни е за понижение на нивото на реката с 22 см до 27 юни на входа на българския участък", допълни Дичев. По думите му към 5 часа сутринта река Янтра е спаднала с 8 см в сравнение с вчера.
„Това се превръща в системен проблем за България, защото с това свръхзастрояване се омаловажава Закона за устройство на територията и нормалното проектиране на населените места, с оглед на топографските дадености и климата в даден район. Това, което трябва да се направи от компетентните органи е да се прегледат всички такива квартали и населени места, които са в подобна ситуация", добави още Асен Дичев. Той коментира, че ако има предпоставка за свлачища, това наводнение ще ги благоприятства.

Коментари

Новини Варна