IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
07:02 | 21 юни 2014
Обновен: 09:17 | 20 април 2024

Ситуацията в Добрич се нормализира бавно

Ситуацията в Добрич се нормализира бавно

По материала работи: Златина Добрева
Ситуацията в Добрич се нормализира бавно

Ситуацията в Добрич и региона бавно и постепенно се нормализира след проливните дъждове. Нивото на водата в Северната зона на града и квартал "Югоизток", където положението бе най-тежко започна да спада, съобщи за Дарик кметът Детелина Николова.
Екипи на Пожарната и Гражданска защита започват да влизат от тази сутрин в наводнените предприятия, обществени сгради, както и в домове на граждани по улиците "Стоил войвода", "Копривщица" и "Бузлуджа", където има множество залети от водата къщи. Затворени са мостчетата към с. Богдан, пътят към селото е изцяло отнесен от пороя, липсва асфалта, каза още Николова. Правят се огледи на деретата и ниските части на Добрич за установяване на щетите.
Снощи от кмеството в Добрич са сигнализирали Министерството на регионалното развитие за разрушенията в градския парк, в който от месеци тече мащабен ремонт по европейски проект за около 5 млн. лв. Очаква се от Министерството да направят одит на щетите.
18 деца и около 50-ина възрастни са прекарали нощта в изградения временен Център за настаняване в зала "Добротица". За всички тях са били осигурени безплатна храна и напитки от големите търговски вериги в града, както и медицинска помощ за нуждаещите се.
Екипи на сметоподдържащата и почистваща фирма "АССА България"от тази сутрин са започнали да мият улиците и булевардите от тинята и калта. Осигурени са и необходимите дезинфектанти от Дезинфекционната станция.
Водоподаването в града продължава да е нарушено. Цялата налична техника и състав на водното дружество се използва за справяне с тежката ситуация, коментира пред darik управителят на ВиК инж. Юлиян Иванов. От 5 часа тази сутрин екип на дружеството работи по възстановяване на помпена станция "Приморци", а друг екип е в местността Лозята край Добрич, където има скъсан водопровод. Останалите помпени станции, които захранват областния град и региона са под вода, каза Иванов. Водата за настанените в зала "Добротица" се осигурява с водоноски.
Електрозахранването също е нарушено в отделни части на града и с. Батово, където има паднал стоманорешетъчен стълб. Късно снощи от "Енерго Про" съобщиха, че броят на засегнатите абонати в Добричко е намален на около 3500.
В следобедните часове в Добрич днес се очаква да пристигнат на оглед президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева, които преди това ще посетят Варна.

Коментари

Новини Варна