IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:32 | 24 юни 2014
Обновен: 18:31 | 25 април 2024

Никола Филчев: Самоцелната промяна на Наказателния кодекс е опасна

Никола Филчев: Самоцелната промяна на Наказателния кодекс е опасна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Никола Филчев: Самоцелната промяна на Наказателния кодекс е опасна


Без да се обоснове нуждата от промяна, не може да се тръгва към промяна. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев по време на експертното обсъждане на новия Наказателен кодекс в парламента. Според него трябва да се чуе мнението на гилдията за необходимостта от подобни промени. Съблазънта е голяма да оставим името си, че сме написали нов НК, смята бившият обвинител номер 1.
Според него може да се направи една сериозна реформа в наказателното законодателство. Няма спор, че преминаването от централизирана държавна икономика към пазарно стопанство, основано на частната собственост, изисква нови норми, които да защитават новите обществени отношения, заяви Филчев.
Добрият закон трябва да съответства на обществените нужди така, както добре ушитата дреха прилага към тялото на този, който я носи, изтъкна бившият главен прокурор.
Според него, когато става въпрос за Особената част на НК, трябва редица норми да отпаднат, други пък да се приемат, а трети да се усъвършенстват. Всичкото това обаче е нужно да бъде обосновано и обосновано не само по един обозрителен път, трябва да се тръгне от правоприлагащите органи, които да кажат кои норми да останат без да се променят, смята Филчев.
Според него много е опасно да се променя общата част на НК. Зад всяка дума в общата част стои тълкувателната практика на Върховния съд от 50 - 60 години насам, обясни той. Промени ли се една дума, тази практика се отменя, каза Филчев. Според него само промяната на подредбата на думите, променя съдържанието на нормата.
Правоприлагащите органи се объркват, подчерта бившият главен прокурор. Промените трябва да бъдат дълбоко обосновани, убеден е той.
Филчев не е съгласен с аргумента, че се налага нов НК, защото сегашният е от 1968 г. и подчерта, че общата част в НК на Германия е отпреди 150 години. Едва през 1998 година получава нова редакция. Защо да не приемем този подход, попита Филчев.
Нека зад всяка промяна да стои нуждата, която налага тази промяна, настоява той. Ако няма нужда от промяна, а правим промяна заради самата промяна, кому е нужна тя, недоумява бившият главен прокурор, изтъквайки, че това е много опасно.
Междувременно, след края на обсъждането правосъдният министър Златанова заяви, че щом гилдията е против, може да не се стигне до промяна на НК.

Коментари

Новини Варна