IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
12:01 | 12 август 2015
Обновен: 15:26 | 22 април 2024

Работници цапали водата в Плиска

Здравните власти забраниха да се налива от нея в бутилки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Работници цапали водата в Плиска


Водата в Свещения кладенец в Плиска е замърсена вследствие на работните дейности, които все още текат там. Това обясни историкът проф. Божидар Димитров по Нова телевизия, след като стана ясно, че водата, считана за чудотворна, е със завишена концентрация на нитрати, предаде dnes.bg.
"В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата", аргументира се професорът и призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент.
Според него изследванията на водата трябва да се направят, след като бъдат прекратени проучванията.
"Не бива да се правят изследвания, след като до кръста стоят и до момента  5 - 6 работници. Така могат да намерят и бруцелоза, ешерихия коли и какво ли не", коментира историкът.
Ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев обаче обясни, че инспектори са взимали проби както във вторник вечер, така и в сряда сутрин. Наложена е и временна забрана на посетителите да наливат вода в бутилки.
"Вече трети месец полагаме усилия да извадим от забрава една българска реликва с огромен религиозен заряд за българите от 9-и век, а надявам се и днес", коментира Георгиев.
Той беше категоричен, че никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.
"Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва", допълни Георгиев.
Той разкри още, че във вторник археолозите са намерили в Свещения кладенец малко мраморно хаванче. То се е използвало за стриване на химикали за лечение на различни болести, което показвало, че българите от 9 - 10 век са използвали водата и за такива цели.
Междувременно при разкопките в Плиска е била открита и огромна спортна арена, съобщи проф. Божидар Димитров.
 

Коментари

Новини Варна