IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:11 | 13 август 2015
Обновен: 05:47 | 25 април 2024

Лошото възпитание и липсата на държавност са причините за смъртоносните шофьори на пътя

Държавата не е виновна за ниската култура на шофиране, за липсата на първите седем години на хората - те карат пили, дрогирани, заяви депутатът от ГЕРБ Нели Петрова.

По материала работи: Златина Добрева
Лошото възпитание и липсата на държавност са причините за смъртоносните шофьори на пътя

В това са убедени адвокат Марин Марковски, Сергей Прокопиев от Асоциацията на пострадалите от ПТП-та и депутатката от ГЕРБ Нели Петрова, която преди години загуби дъщеря си при пътен инцидент на пешеходна пътека. В студиото на bTV тримата коментираха последния инцидент на пътя, при който загинаха двама младежи. При гонката между две коли в село Лесидрен във вторник привечер бяха пометени трима тийнейджъри на велосипеди. Едно от децата - 16-годишно момиче от Троян, почина на място, а на следващия ден неин връстник издъхна в "Пирогов". 15-годишно момиче е в "Токуда" с тежки наранявания. 


В същото време стана ясно, че 45-годишен мъж е починал, след като е бил пометен на пешеходна пътека в Пловдив. Шофьорът е карал с над 100 км. в час.


Държавата не е виновна за ниската култура на шофиране, за липсата на първите седем години на хората - те карат пили, дрогирани, заяви депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Според нея пострадалите нямат никакви права.
Адвокат Марин Марковски определи случилото се в Лесидрен като тежко пътно транспртно престъпление, което, като всички други престъпления, е въпрос на образование и култура. Държавата тук е загърбила задачите си, това са конкретни хора, които трябва да си свършат работата, посочи той. 


Винаги може да се разбере кой и каква работа не е свършил, убеден е юристът. Марковски напомни, че имаме най-много полицаи на глава от населението, но те не са по селата. Там има пенсионери само, няма кой да се противопостави на гонки. Там престъпната анархия е огромна, възмутен е адвокатът.


Той призна, че делата се бавят. От 5 до 15 години вероятно ще е искането на прокуратурата за задържания водач от Лесидрен, предрече Марковски. Той изтъкна, че хората не знаят правата си, а трябва да са наясно с наказателния процес.
Сергей Прогопиев от Асоциацията на пострадалите от ПТП пък е на друго мнение. "Ние сме държавата, за да може тя да ни помогне, трябва ние да й помогнем, като сме по-активни, като се противопоставяме на всякакви такива нарушения чрез подаване на сигнали", уверен е той.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна