IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
10:34 | 30 юни 2014
Обновен: 10:50 | 25 март 2024

Спешните медици отново излязоха на протест

Спешните медици отново излязоха на протест

По материала работи: Юлиян Атанасов
Спешните медици отново излязоха на протест

Спешните медици в столицата от днес обявиха символичен безсрочен протест, съобщи dnes.bg. Около 30 лекари се събраха пред сградата на Центъра за бърза помощ на пл. „Сточна гара” и блокираха движението в района за около час. Те протестират срещу насилието, упражнявано срещу тях от пациенти, и незаинтересоваността на държавата.
В петък срещу събота в столицата имаше пореден случай на нападнат и бит лекар от софийската Спешна помощ. При преглед в кв. „Ботунец“ д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на нощното си дежурство. По случая полицията задържа трима души.
На 26 юни при друг инцидент в столицата бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозваният пациент се бори за живота си, а екипът пострада.
Медиците днес обясниха, че смелите обещания на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им не са изпълнени. Те се оплакаха, че заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.
Освен намалените заплати лекарите се оплакаха, че работят с намалени екипи, а саморазправите и напрежението от пациентите върху тях растат. Повечето от присъстващите лекари днес признаха, че също са претърпели инциденти при посещение на адрес. Според тях липсват и критерии за определяне на спешните случаи.
На протеста беше и битият лекар д-р Буен Тодоров, който се възстановява след побоя. Пред колегите си той разказа какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. "Ще се върна на работа, когато се възстановя. Понасям този удар не само човешки, но и професионално”, каза той.
Снощи от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. Върху санитарните автомобили днес са поставени ленти с надпис „Спрете саморазправата с нас”.
В началото на месеца спешните лекари в столицата отново излязоха след уволнението на шефа им Георги Гелев. До него се стигна, след като 40-годишна жена почина, докато чака линейка.

 

Коментари

Новини Варна