IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:50 | 1 юли 2014
Обновен: 08:32 | 19 април 2024

ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ

ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ

По материала работи: Юлиян Атанасов
ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ



Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали преференциалните цени за изкупуване на енергията, произведена от възобновяеми източници (ВЕИ), пише dnes.bg. От 1 юли 2014 г. цените, по които ще бъде изкупувана енергията от фотоволтаични централи, ще бъдат със средно 28% по-ниски, а с 22% средно се намалява изкупната цена от вятърните централи. Тази мярка се отнася до централите с мощност до 10 мегавата, уточняват от пресцентъра на енергийния регулатор.
В своето решение от ДКЕВР включват и ревизия в посока надолу и на цените за водни централи, за които до този момент не са правени значителни промени в цените. От 1 юли обаче и тяхната цена ще бъде намалена с около 5 на сто.
Без съществени изменения остават само цените, по които се изкупува енергията, произведена от биомаса. От ДКЕВР уточняват, че това решение е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.
И през новия регулаторен период няма да има присъединявани нови мощности, решиха още от регулатора. Причината е преизпълнението на поетите индикативни цели за дял на ВЕИ-енергията от брутното потребление на електричество в страната.
Решението на регулатора не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 Квт).
Припомняме, че „зелената енергия“ и ангажиментите на правителството към производителите от възобновяеми източници бяха посочени от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като един от основните проблеми за енергетиката в страната. По тази причина започнаха да се търсят начини за намаляването на преференциите.
Преди дни за обществено обсъждане бяха публикуванипромени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат изкупуването на по-малки количества „зелена“ енергия, както и възможността производителите от ВЕИ да могат да избират сами дали да участват на регулирания пазар или да излязат на свободния.

Коментари

Новини Варна