IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
06:46 | 5 юли 2014
Обновен: 21:20 | 25 март 2024

Няма промяна в цените на брашното през последната седмица

Няма промяна в цените на брашното през последната седмица

По материала работи: manager
Няма промяна в цените на брашното през последната седмица

През последната седмица пазарът на брашно тип „500” в страната бе сравнително спокоен, съобщават от МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ. Средните цени на едро и на дребно на продукта за страната се запазват на нивата от предходната седмица.
Средната цена на едро на брашното остава 0,83 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В дванадесет от областните центрове се регистрират разнопосочни ценови изменения спрямо предходния седмичен период, в границите от -5,1% (Бургас) до +7,1% (Велико Търново).
През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,06 лв./кг.
В големите супермаркети продуктът се предлага на цени от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник и Кюстендил), като само в четири области се отчитат седмични ценови колебания. В ГТВ в Бургас, Сливен и Ямбол е налице понижение на стойностите съответно с 2,9 и 4,8%, а в София - повишение с 5,3%.
В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Изменение на цените в сравнение с предходната седмица се регистрира четири области, като при всичките е налице повишение на стойностите, в рамките на 2,8 – 4,6% (Бургас).
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. Изключение са областите Перник и Търговище, където цените на брашното в ДТО са с 0,01 и 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.
През изминалата седмица средните цените на дребно за страната на брашното в ГТВ са с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран отново във Враца - 0,34 лв./кг за ГТВ и 0,45 лв./кг за ДТО. В областите Варна, София и Шумен (а във Варна и в по-малките магазини), цените на дребно в големите супермаркети са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,07 лв./кг.

Като цяло, през м. юни 2014 г. пазарът на брашно тип „500” е сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на цените на едро.
Към края на м. юни средната цена на едро за страната намалява с 1,2% спрямо нивото отпреди един месец, докато средните цени на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

 

Коментари

Новини Варна