IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:23 | 7 юли 2014
Обновен: 08:01 | 21 април 2024

Ветеринарите излизат на протест в сряда

Ветеринарите излизат на протест в сряда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ветеринарите излизат на протест в сряда

Ветеринарните лекари излизат в сряда на протест в София, защото са недоволни от предлаганите тарифи за манипулациите, които според тях не могат да покрият дори разходите им за медикаменти и транспорт, пише dnes.bg. Освен голямото намаление на тарифите, по които трябва да работят, от Съюза са недоволни, че все още нямат сключени договори с Държавен фонд "Земеделие" и с Българската агенция по безопасност на храните.
Д-р Вяра Гришина, председател на областната структура на Българския ветеринарен съюз в Пловдив, обясни пред БНР, че парите, които се плащат за дейностите на ветеринарите, са орязани драстично заради липсата на средства.
За вземане на кръвна проба от животно се плаща 1 лев, спрямо 4 лв. за миналата година, а само иглата и епруветката струват 40 ст. Ако държавните лекари се захванат с имунопрофилактиката на животните, кой ще изпълнява контролните функции, попита тя.
„Жалко, че за една година проф. Греков не пожела да проведе разговор с ветеринарните лекари и да разбере как функционира нашата система и нашата професия. Да каже, че не сме извършили елементарни дейности, като третиране на животните за краста, ние не го извършваме по задължение. Ако фермерът не ни извика, за да направим това, няма как да го задължим“, коментира още д-р Гришина.
Според нея е популистко говорене да се каже, че животновъдите не са доволни от работата на ветеринарите. Тя изтъкна, че голяма част от животните у нас не са маркирани, защото няма кой да принуди животновъдите да ги маркират.

 

Коментари

Новини Варна