IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:41 | 7 юли 2014
Обновен: 08:36 | 19 април 2024

Шефовете на ДФЗ се разминаха с оставката

Шефовете на ДФЗ се разминаха с оставката

По материала работи: Юлиян Атанасов
Шефовете на ДФЗ се разминаха с оставката


Насроченото за днес заседание на Управителния съвет на фонд “Земеделие”, на което трябваше да се разгледа отчетът за работата на фонда за последната една година, продължи 10 минути, съобщи БНТ, цитирани от dnes.bg.
Целият Управителен съвет, заедно с министър Димитър Греков, напуснаха агроминистерството, тъй като бяха извикани на среща при министър-председателя Пламен Орешарски.
През последните седмици напрежението между министъра на земеделието Димитър Греков и ръководството на фонда расте. Греков поиска оставките на шефовете на ДФЗ, те му отговориха с компромат – че лобирал за проекти на роднински фирми.
Миналата седмица министърът обясни пред журналисти в НС, че е поискал отчет от всеки един в ръководството на фонда. Днес след заседанието е станало ясно, че вероятно оставки във Фонд „Земеделие” няма да има.
Не е блокиран и достъпът на ОЛАФ за проверки на проектите.
Земеделският министър за пореден път предупреди за забавяне на работата на Фонда, което вреди на земеделските производители.
„Губят хората. Има задържани 900 проекта“, заяви днес Греков. Той посочи, че 500 от тези проекти били по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" и мярка 312 "Подкрепа за микропредприятия" към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Останалите забавени проекти били на общините.
„Тези пари трябва да се оползотворят в най-кратък срок. Не бива да чакаме последния срок за тяхнато използване. А оставките не са най-важните. Те така или иначе ще дойдат. Въпросът е да си вършим работата“, каза министърът.
Днес на сайта на ДФЗ е публикуван отчет, според който 2013 г. е първата финансова година, в която няма генерирани никакви загуби по ПРСР за България.
По-късно от агроминистерството съобщиха, че на срещата при Орешарски са участвали министър Греков, изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов и зам.-изпълнителният директор Виолета Александрова.
„На срещата бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат от Фонда“, се казва в съобщението.
Греков и ръководството ДФЗ – РА са уточнили основните теми за следващия Управителен съвет на Фонда. Сред тях е справка за проектите по всички мерки, които се намират в разплащателната агенция и решения за предоставяне на държавни помощи за агросектора.

 

Коментари

Новини Варна