IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:26 | 15 юли 2014
Обновен: 21:06 | 25 март 2024

"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет

"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет


Промени в определянето на такса битови отпадъци, които въвеждат принципа "замърсителят плаща", обединиха социалните партньори на заседанието на НСТС, предаде dnes.bg.
Ако бъде приет от парламента, законът ще влезе в сила от 2015 г. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че за определянето на таксата съответният Общински съвет ще може да ползва три вида основи.
Първата е индивидуално измерено количество на битови отпадъци в имота. Втората основа е количеството битови отпадъци, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове. Третата основа е броят ползватели на услуги в имота.
В методиката към закона са включени и формули за изчисляване на таксата в зависимост от избраната основа. Общинският съвет може да избере и комбиниран подход – повече от една основа за определяне на таксата за съответното населено място.
Според социалните партньори с новия подход ще има стимул замърсяването да се ограничи.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал характеризира настоящата ситуация с думите „Един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката“. По думите му у нас е така повече от 10 години.
"Тъй като таксата вече няма да се определя на база стойност на дълготрайните материални активи, ще отпадне стимулът те да се укриват и да се разраства сивият сектор“, допълни Велев.
От БСК и КНСБ също подкрепиха промените. "Бизнесът се оплакваше, че методът е балансова стойност на дълготрайните материални активи, а населението се оплакваше, че основата е данъчната оценка на апартамента", напомни синдикалистът Николай Ненков.
Не такова съгласие обаче постигна Тристранният съвет по промените в Закона за професионалното образование и обучение, които вече бяха приети от парламента.
Димитър Бранков от БСК заяви, че промените правят крачка, но недостатъчно решителна, за въвеждането на т.нар. „дуална система“ – обучение чрез работа. От организацията изразиха съжаление, че не е било възприето предложението им за електронни регистри на образователния и квалификационен профил на работната сила.
Бранков напомни, че работодателите, които решат да се включат в системата, ще имат съответни разходи във връзка с обучението и призова държавата да не остава извън осигуряването на необходимата материална база.
От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че реиндустриализацията е неосъществима без инженерно-технически кадри, а професионалното ни образование не е на необходимото равнище.
Работодателската организация подкрепя въвеждането на дуалната система и на защитени професии, но председателят й Васил Велев уточни, че не е ясно дали те ще се определят на общинско или на национално равнище и настоя за втория вариант.
"На работодателите е вменено да поемат разходите за дуалното обучение без срещу това да имат каквито и да е права, тоест те веднъж плащат за обучение чрез данъци, втори път плащат за дуално обучение, а накрая обучените напускат с едномесечно предизвестие“, коментира той. Велев поиска, ако това се случи, младежите да платят разходите за квалификацията си.
От КНСБ заявиха, че вероятно няма човек у нас, който да е против дуалното обучение. От синдиката възразиха обаче срещу това да се сключва трудов договор с обучавания, защото това щяло да обезсмисли философията на дуалнто обучение.
Според Николай Ненков вместо да се съсредоточи в професионалното си обучение на работното място, усилията на обучавания ще бъдат в друга посока.

Коментари

Новини Варна