IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
18:13 | 18 юли 2014
Обновен: 22:27 | 15 април 2024

Осъдиха община Сливен заради дупки по улиците

Осъдиха община Сливен заради дупки по улиците

По материала работи: Ставри Таргов
 Осъдиха община Сливен заради дупки по улиците

Районен съд-Сливен осъди община Сливен да заплати на застрахователно дружество 1289, 25 лв. обезщетение по застраховка „Каско”, съобщиха от пресцентъра на съда.

Сумата представлява половината от исканата от застрахователното дружество. Общината е осъдена да заплати и 287, 20 лв. разноски по делото съобразно уважения размер на иска. 235 лв. разноски по делото трябва да заплати и застрахователното дружество, съобразно отхвърления размер на иска.

Делото е образувано по искова молба на застрахователното дружество. В нея се посочва, че лек автомобил с водач Д.Х. е преминал през несигнализирана и необезопасена дупка. Настъпило пътно-транспортно произшествие и на автомобила били причинени щети. Дружеството посочва в исковата молба да му бъде изплатена от общината сумата от 2 579, 88 лв., равна на заплатеното от дружеството за ремонта на автомобила

От своя страна община Сливен твърди, че исковете са неоснователни и че е налице съпричиняване от водача. Съдът е приел за установено, че автомобилът е попаднал на 29 април 2013 г. около 20.20 ч. при движение на улица „ Керамика” в необезопасена и несигнализирана дупка.

В резултат на настъпилото пътнотранспортно произшествие е спукана предната лява гума и са нанесени увреждания на предната лява джанта и ходовата част.

Съдът е приел, че Община Сливен носи отговорност за причинени вреди от недостатъци на общинските пътища и улици, които като собственик е длъжна да поддържа. Същевременно, за да уважи само половината от пълния размер на гражданския иск, съдът е приел, че има и съпричиняване, тъй като водачът е можел да избегне пътния инцидент, ако е е шофирал с позволената скорост 50 км/ч, вместо установените 68 км/ч.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Сливен в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Черно море

Коментари

Новини Варна