IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:21 | 21 юли 2014
Обновен: 08:46 | 19 април 2024

Дават на прокурор бившия шеф на фонд "Земеделие"

Дават на прокурор бившия шеф на фонд "Земеделие"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Дават на прокурор бившия шеф на фонд "Земеделие"

3500 неподписани документа, сред които 2000 забавени проекта, са открити при проверка в кабинетите на предишния изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов и бившия зам.-изпълнителен директор Виолета Александрова. Това съобщиха на брифинг днес новият изпълнителен директор на Фонда Атанас Добрев и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.
В тази връзка е изготвен доклад от 180 страници, който ще бъде предаден на прокуратурата.
Атанас Добрев не пожела да даде повече подробности за откритите нарушения с мотива да не бъде уронван престижът на институцията.
Греков посочи, че експертите са си свършили работата по задържаните 2000 проекта, но те са били умишлено забавени.
Земеделският министър допълни, че в административното деловодство на Фонда са били запазвани номера. Той не изключи вероятността това да е било правено, за да се изнудват земеделски производители.
За да бъде повишена прозрачността на работата във Фонд „Земеделие“, ще бъде разкрита приемна, в която експерти от всички дирекции ще дават консултации на бенефициентите.
В дългосрочен план мобилни екипи от ДФЗ ще обикалят по областите и ще се срещат с земеделските стопани, които работят с Фонда. Целта на тези групи е навреме да се изчистват грешките, които се появяват в работата на земеделците. Голяма част от тези грешки е свързана с непознаване на уредбата и начините за работа с европейските фондове.
Добрев бе назначен на поста преди седмица след освобождаването на Мирослав Николов и Виолета Александрова.

 

Коментари

Новини Варна