IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
18:32 | 21 юли 2014
Обновен: 21:01 | 25 март 2024

Събират пари за паметник на Георги Калоянчев в Бургас

Събират пари за паметник на Георги Калоянчев в Бургас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Събират пари за паметник на Георги Калоянчев в Бургас

В Бургас започна кампания по набиране на средства за изграждане на паметник на Георги Калоянчев, пише dnes.bg. Инициативата започва с прожекция на филм тази вечер с участието на актьора, съобщиха от пресцентъра на общината. Филмът ще се прожектира на открита сцена "Охлюва" в Морската градина.
Инициативата за набирането на средствата е съвместна на общината, Обществен дарителски фонд, Дружество на художниците в Бургас и други.
Община Бургас вече е определила място на скулптурата - пред Летния театър в Морската градина на града. В Бургаската художествена галерия е изложена малка статуетка, показваща как ще изглежда голямата скулптура, в реалния ръст на актьора.
Роденият в Бургас Георги Калоянчев е изобразен в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.
За автор на проекта е избран Георги Чапкънов - Чапа. За скулптурата ще са необходими около 80-90 хиляди лева, уточняват от общината.
Средствата ще бъдат събрани чрез дарения, като са предвидени различни общи инициативи - музикални концерти, театрални постановки, благотворителни спортни турнири.

 

Коментари

Новини Варна