IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:58 | 24 юли 2014
Обновен: 02:02 | 16 април 2024

3-тонна скала се стовари върху къща

3-тонна скала се стовари върху къща

По материала работи: Златина Добрева
3-тонна скала се стовари върху къща

Скала с диаметър около 2 м и маса от близо 3 т падна върху покрив на къща в Кричим. Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху която има останки от древна крепост.
Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота. За щастие, няма пострадали.
В първия етаж на къщата били Ана Ташкова и нейният съпруг, които гледали телевизия. „Голям трясък беше, по-силно от гръм, цялата къща се разлюля и като се качих горе, видях скалата”, разказа пред Dnes.bg пенсионерката. Жената се радва, че децата й не са били в имота по това време.
Скалният къс е с диаметър около два метра и тежи около 3000 кг. Най-големи са пораженията на втория етаж, където е съборена част от стената. Тухлите от нея са разпилени навсякъде в стаята.
„Причина за падането на скалата са проливните дъждове и силният вятър, които са предизвикали силни ерозионни процеси”, коментира Георги Момнев от „Гражданска защита” – Кричим.
Кметът на община Кричим Атанас Калчев с експерти са направили оглед на място. „В момента се разбива скалата, след което ще се помогне за възстановяването на дома”, съобщи той пред Dnes.bg.
Той ще търси вариант за финансиране от държавата, за да се направи проучване на скалите, след което да се укрепят.
„Очакваме разбиране от институциите, защото има усилена ерозия на скалите в този участък под Иванково кале, където се намират 40-50 къщи, които са застрашени от подобни инциденти”, заяви още Атанас Калчев. Разчистването на скалната маса продължава.

Коментари

Новини Варна