IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:06 | 26 юли 2014
Обновен: 08:49 | 19 април 2024

43-годишна жена почина заради скъпи консумативи

43-годишна жена почина заради скъпи консумативи

По материала работи: Златина Добрева
43-годишна жена почина заради скъпи консумативи

Майка на две деца почина в болница заради невъзможността да си купи нужните за здравето й консумативи. 43-годишната Анита Жекова е била с тежки зрителни проблеми. За диагнозата й - аневризъм, е било нужно поставянето на стент, цената на който е 35 400 лева без ДДС. За толкова го предлагали дистрибуторите.
„Събрахме парите от близки и познати. Направиха манипулацията във ВМА, както казаха - успешно. Веднага след това един от лекарите ни уведоми, че трябва да бъдат сложени спирали, които също струват скъпо. Друг лекар обаче ни каза, че няма нужда от тях. След по-малко от два месеца получи масивен инсулт", разказа съпругът на починалата Красимир Николов пред Нова тв.
След нови изследвания се наложило да се купят спирали, но те стрували 25 000 лева. Не я оперираха, защото не била спешен случай и нямали екипи в събота и неделя. В понеделник ми казаха за тази сума и че ако не бъдат заплатени съответните консумативи, нищо няма да бъде направено", разказа съпругът.
Сестрата на Анита - Женя Вълнарова, занесла в болницата 10 000 лева, но те се оказали недостатъчни. Красимир изтеглил кредит след два дни, но вече било късно. Докторите казали, че съпругата му няма да оживее. Тогава алчният дистрибутор го извикал и го питал колко пари да му върне.
„Не трябва да се допуска дистрибутори да се разхождат в болниците. Военна болница има много ясен регламент, а заплащането става на каса", коментира случая Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите. Близките на починалата обаче обясниха, че са платили на ръка, без да получат касова бележка.
„Болниците са длъжни да осигурят медицински изделия, дори извън обхвата на Здравната каса. Размяна на медицински изделия между дистрибутори и пациенти е незаконно", заяви Таушанов, цитиран от Всеки ден. Болниците са длъжни да осигурят медицински изделия, дори извън обхвата на Здравната каса. Размяна на медицински изделия между дистрибутори и пациенти е незаконно", заяви Таушанов.

Коментари

Новини Варна