IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:38 | 29 юли 2014
Обновен: 08:49 | 19 април 2024

Шефката на НЗОК: 225 млн. са малко, но на харизан кон...

Шефката на НЗОК: 225 млн. са малко, но на харизан кон...

По материала работи: Юлиян Атанасов
Шефката на НЗОК: 225 млн. са малко, но на харизан кон...



Шефката на Здравната каса Румяна Тодорова обяви, че отпуснатите допълнително пари в бюджета й не са достатъчни. Тя все пак благодари на депутатите и допълни: „Нали знаете, на харизан кон зъбите не се гледат“, пише dnes.bg.
По-рано народните представители на първо четене единодушно решиха да актуализират парите за здраве за тази година с 225 млн. лв. въпреки поисканите от НЗОК 328 млн. лв.
200 млн. от отпуснатите допълнително пари ще отидат за болниците, а останалите 25 млн. лв. за лекарства за онкоболните.
Според Тодорова заради недостига на средства до края на годината вероятно ще се наложи нова актуализация на парите за Здравната каса. В противен случай, според нея в следващата година ще се влезе с много голям дефицит.
Шефката на Касата призна, че за нея разпределението на средствата е странно. „Въпреки че цяла година се говореше, че болниците точат пари, употребяваха се думи като крадци, изведнъж цялата актуализирана сума се даде на болниците“, каза тя и допълни, че това е парадокс. Тодорова обясни, че в 4 параграфа има дефицит и най-разумното е било актуализираната сума да бъде разпределена реципрочно в тях.
Според управителя на НЗОК най-необходимото в сектора е цялостно преразглеждане на законодателството. „Иначе дефицитът догодина ще е още по-голям, уверявам ви, който и да е начело на Касата“, каза Тодорова.
Тя подкрепи изказване, което чула в последните дни, че не може болницата да прилича на мол. „Една фирма продава атрактивни стоки и печели, а друга не и губи. Не може това да е българската болница“, каза Румяна Тодорова.

Коментари

Новини Варна