IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:25 | 12 август 2014
Обновен: 09:00 | 19 април 2024

Ваньо Танов отново поема "Митниците"

Ваньо Танов отново поема "Митниците"

По материала работи: Златина Добрева
Ваньо Танов отново поема "Митниците"

Бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който беше освободен от предишното правителство с аргумента, че не се справя с контрабандата, се връща на поста. Това обяви на пресконференция в Министерския съвет служебният министър на финансите Румен Порожанов.
По думите му Танов е единственият човек, който „може да влезе в движение и да вкара в ред проблемите, които има агенцията”.
Финансовият министър обясни, че още днес Танов ще бъде въведен в агенцията и изрази надежда, че той ще сформира екип от експерти, които да подобрят събираемостта на приходите.
По думите на Порожанов неизпълнението на приходната част на бюджета се очертава да е около 900 млн. лв., но за това има „обективни обстоятелства”, едно от които е неизпълнението на събираемостта на приходите от Агенция „Митници”, а друго са завишените очаквания за постъпленията в хазната спрямо предходната година.
Танов ще поеме поста от утре, пише dnes.bg, а днес ще бъде подписана молбата за освобождаването на сегашния директор на агенцията Павел Тонев.
Ваньо Танов беше шеф на "Митниците" по времето на ГЕРБ. Той беше уволнен със заповед на доскорошния финансов министър Петър Чобанов точно преди една година – на 22 август 2013 г.
Това стана след дълъг престой на Танов в болница, а свалянето му от шефския пост Чобанов обясни с желание на самия митничар №1 да се оттегли заради здравословното му състояние.
По-рано днес министърът на финансите Порожанов намекна, че предстоят рокади по върховете на ведомствата в неговия ресор. В интервю за БТА той обяви, че министерството предприема мерки, за да бъде сведено до "разумни граници" неизпълнението на приходната част в Бюджет 2014.
„Като начало ще има смяна на ръководството в една от приходните агенции”, каза той. Министърът добави и че бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8%, но е задължително да не надхвърли 3%.

Коментари

Новини Варна