IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:01 | 22 август 2014
Обновен: 13:33 | 19 април 2024

Ремонтират нигерийски самолет у нас, нямало опасност от ебола

Ремонтират нигерийски самолет у нас, нямало опасност от ебола

По материала работи: Златина Добрева
Ремонтират нигерийски самолет у нас, нямало опасност от ебола

Приемането на самолет от Нигерия не крие здравни рискове във връзка с вируса ебола, успокояват от Министерството на здравеопазването.
Ведомството е било уведомено от ръководството на Lufthansa Technik София за предстоящо пристигане у нас на самолет на нигерийския авиопревозвач за планов ремонт.
Епидемията от ебола, избухнала в няколко страни от Западна Африка, сред които и Нигерия, взе 1350 жертви, а над 2000 души са заразени.
Експертите от Министерството на здравеопазването са предоставили цялата нужна информация относно начините на предаване на вируса ебола, както и основните мерки за превенция на заразяването с него.
Характеристиките на вируса са такива, че основен източник на заразата е само болният човек с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности, в които вирусът се намира в големи концентрации, уточняват от здравното ведомство.
Други начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков механизъм, предаване чрез насекоми и др. не е регистриран до момента. Освен това вирусът е нетраен на външни влияния, унищожава се бързо от всички дезинфектанти.
Според МЗ поради посочените особености приемането на самолет за ремонт не крие рискове за предаване на заболяването нито на персонала, който ще извършва ремонта, нито за населението в съответната страна.
Важно е да се отбележи също, че в Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването, допълват в съобщението, цитирано от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна