IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
14:44 | 22 август 2014
Обновен: 10:41 | 22 април 2024

Има „замесени лица” в трагедията с асансьора, ще носят отговорност

Има „замесени лица” в трагедията с асансьора, ще носят отговорност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Има „замесени лица” в трагедията с асансьора, ще носят отговорност



На третия ден след трагедията с асансьора, който полетя в жилищен блок София и уби жена, все още няма посочен виновник. Институциите все пак вече говорят за „замесени лица”, които носят отговорност, пише dnes.bg.
На среща между вицепремиера Екатерина Захариева и шефа на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков бяха обобщени причините за трагедията и набелязани мерки, които да избегнат нова.
Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са довели до инцидента, съобщиха от регионалното министерство. „Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни ДАМТН да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата”, пише още в информацията за провелата се среща.
Вицепремиерът Захариева се е ангажирала да придвижи за обсъждане и промени в закона за техническите изисквания към продуктите, предложени преди време от Агенцията.
„Не бива да убиваме конкуренцията, но не бива и да рискуваме живота и здравето на хората, като допускаме асансьорите да се обслужват от фирми без достатъчно хора и техника“, обяви министърът. Тя разкритикува и липсата на регистър на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол.
Сред предложенията на Агенцията за промени в нормативната уредба, касаеща законите, е да се спре с използването на части втора употреба при ремонт на асансьори, а проверките им да станат веднъж годишно, а не както досега - на три години. ДАМТН иска да се въведе и национална гореща линия за сигнали за нередности.
Фирмите, които ремонтират асансьорите, ще трябва да поставят задължително стикери на видно място кога за последно е извършена надзорна и функционална проверка.
Агенцията настоява да се промени и начинът, по който се дава лиценз на фирмите, които ремонтират и осъществяват надзор над асансьорите. Проверката на място при издаване на лиценз да се извършва от комисия, различна от комисията, която е разглеждала документите на кандидата за лиценз преди това”, е идеята на ДАМТН.
По време на срещата е обсъдена и възможността да се отнема временно лиценз, ако се открият нарушения.
ДАМТН предлага още всички служители да са назначени през цялото време във фирмата на постоянен трудов договор и на пълно работно време, както и броят на техническите специалисти в поддържащите фирми да бъдат пропорционални на броя на поддържаните съоръжения.
По време на разговора е обсъдена и възможността, ако се установи нередност от поддържащата фирма, асансьорът да се спира временно от употреба до извършването на ремонт. В момента масово се допускат компромиси в тази посока.

Коментари

Новини Варна