IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:16 | 22 август 2014
Обновен: 09:06 | 19 април 2024

3,6 пъти скочил имиграционният натиск по южната ни граница

3,6 пъти скочил имиграционният натиск по южната ни граница

По материала работи: Юлиян Атанасов
3,6 пъти скочил имиграционният натиск по южната ни граница

Около 3,6 пъти е увеличен имиграционият натиск върху южната ни граница през тази година в сравнение с миналата и непрекъснато нараства, пише dnes.bg. От началото на 2014 г. повече от 10 800 души не са допуснати на територията на страната, а 2700 души са успели да пресекат границата. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
"Всички прогнози на наши и партньорски специални служби сочат, че имиграционните потоци в региона ще се увеличават. Ако се намали ефективността при опазването на границата, ще започне безконтролно движение на хора, което ще доведе до остро противопоставяне и сблъсъци в страната", допълни Лазаров.
Според него необходимо е да бъде продължено изграденото досега преградно съоръжение по цялата ни сухоземна граница с Турция, която е с дължина 131 километра. Това, от една страна, ще намали значително полицейските сили, които са ангажирани със защита на границата, а от друга - ще спести средства на държавата за тяхната издръжка.
На въпрос за ефективността на изграденото гранично съоръжение директорът на ГД "Гранична полиция" Захарин Пенов посочи, че през октомври 2013 г. на него са били задържани 3160 души, докато през август те са 38.
По думите му в затворените центрове за настаняване на чужди граждани сега се намират 12 души с издадени заповеди за експулсиране от страната.
Главният секретар на МВР и директорът на "Гранична полиция" провериха състоянието на контрола по южната ни граница в района на Елхово, пише БТА.

 

Коментари

Новини Варна