IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:59 | 31 август 2015
Обновен: 00:53 | 26 април 2024

Войни и бедствия разделят семейства, БЧК ги събира

Пусна платформа, която помага за издирване на близки

По материала работи: Борис Проданов
Войни и бедствия разделят семейства, БЧК ги събира

Международният комитет на Червения кръст, в сътрудничество с 23 национални дружества, сред които и БЧК, пуснаха нова интернет платформа, която съдейства за намиране на изчезнали хора.


Създаването на новата интернет страница е резултат от над 100-годишната дейност на Червения кръст за възстановяването на семейни връзки и показва как чрез интернет и социалните медии могат да бъдат намерени изчезнали хора.


Вече има 300 души, регистрирани на страницата, съобщи Светослав Русев от служба "Издирвания" на БЧК пред БНР.


Всеки, разделен от семейството си и от своите близки поради бедствие, въоръжен конфликт или преследване, може да качи снимката си, като по този начин увеличава шанса да бъде разпознат, и обявява публично желанието си да се събере с любимите хора.


Снимката и родствените връзки с издирваните е единствената информация, която се публикува, а всички останали данни (имена, местоположение и др.) остават скрити.


През последните месеци рекорден брой хора пристигат в Европа в търсене на закрила, а много от тях не знаят съдбата на своите близки.


Червеният кръст работи усилено, за да отговори на хуманитарните нужди на мигрантите, да им окаже първа помощ и да предостави най-необходимото, както и да подпомогне издирването на изчезнали хора, предприели рискованите пътувания през границите

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна