IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
13:09 | 23 август 2014
Обновен: 11:57 | 26 март 2024

Хиляди се включиха в тържествата на връх Шипка

Хиляди се включиха в тържествата на връх Шипка

По материала работи: Златина Добрева
Хиляди се включиха в тържествата на връх Шипка

Потомци на опълченци, строители на Паметника на свободата и хиляди граждани се изкачиха на връх Шипка, за да присъстват на тържествата по повод 80-годишнината на Паметника на свободата и 137 години от Шипченската епопея.
200 деца от цялата страна се включиха в традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата. Директорът на музея "Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев изнесе пред тях открит урок за историята на паметника, съобщи БТА.
250 представители на клубове от Национално дружество "Традиция" от цялата страна участват във възстановката на боевете, състояли се преди 137 години на това място.
Идеята да се увековечи с паметник този славен момент от българската история се ражда две години след августовската битка, припомнят от музея "Шипка- Бузлуджа". Предложението, направено от Петко Каравелов, е прието единодушно от Учредителното събрание във Велико Търново.
Докато начело на България се изреждат русофилски и русофобски кабинети, то е забравено. Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипченската епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С конкурс и не без спорове е избран и авторът на мемориала - арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев.
Паметникът на връх Шипка е граден осем години. За целта близо 1 милион тона пясък от поречието на река Тунджа са извозени с волски коли, магарета и коне до върха. За градежа е избран сивкав камък-доломит, който копаят от кариери наоколо.
През 1930 г. е монтирана фигурата на бронзовия лъв - символ на българската държавност, на северния вход на монумента. И тази година, пред нея си направиха снимка за спомен хиляди български родолюбци.
По-рано днес в Соколския манастир беше отслужена панихида в памет на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България. Проведе се и традиционното планинско бягане „Шипченска епопея”.

Коментари

Новини Варна