IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
07:45 | 25 август 2014
Обновен: 09:07 | 19 април 2024

Предлагат застраховката за асансьорните фирми да стане задължителна

Предлагат застраховката за асансьорните фирми да стане задължителна

По материала работи: Ставри Таргов
Предлагат застраховката за асансьорните фирми да стане задължителна

Фирмите, които поддържат асансьорите, и надзорните фирми ще бъдат задължени да сключват застраховки за вредите, които могат да причинят, ако не си свършат качествено работата. Размерът на застраховката ще се определя в зависимост от това за колко съоръжения отговарят. Това са част от нормативните промени за "затягане" на бранша, за които се договориха вицепремиерът Екатерина Захариева и шефът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

В предаването "Преди всички" на БНР Венислав Йотов – член на Асоциацията на българските застрахователи, обясни: на пазара съществува т.нар. застраховка "Професионална отговорност". Това задължение идва от Закона за задълженията и договорите, който казва, че когато някой увреди трето лице, то трябва да бъде компенсирано. От тази гледна точка, дори не само задължителни застраховки се сключват, но има и други фирми, които по принцип си сключват тази застраховка "Професионална отговорност". Не би имало никакъв проблем и поддържащите и фирмите за технически надзор на асансьори да сключват такава застраховка.

Цената на такава застраховка би се определила от това за колко съоръжения отговаря фирмата, както и от лимита по застраховката и други, посочи Йотов. Той добави, че няма как цената на услугата да не се повиши при сключване на застраховка, но това няма да е драматично. Йотов подкрепя идеята тази застраховка да стане задължителна.

Черно море

Коментари

Новини Варна