IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:00 | 25 август 2014
Обновен: 09:07 | 19 април 2024

Поетът Валери Петров е в болница

Поетът Валери Петров е в болница

По материала работи: Юлиян Атанасов
Поетът Валери Петров е в болница

Акад. Валери Петров е приет във Военномедицинската академия в столицата. 94-годишният поет е в тежко състояние след прекаран инсулт. Той е приет в болницата в София в петък, 22 август, от варненската ВМА. В момента се намира в интензивното отделение.
Макар и лекар по образование, Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач. Той е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки". Номиниран е за Нобелова награда.
Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, най-известен е обаче с преводите си на произведенията на Шекспир.
Първоначално поетът е бил стабилизиран във варненската военноморска болница. Той е бил на конференция в морската столица, където му прилошава и се налага да бъде хоспитализиран. Лежащи в болницата заедно с Валери Петров си спомнят, че дори в тежко състояние – той е бил в будна кома, поетът не е спрял да рецитира стихове, а когато е бил по-добре, се е радвал на вниманието на другите болни.~

 

Коментари

Новини Варна